„Немъртви“ гени остават активни дори дни след смъртта


Учени от Университетът на Вашингтон публикуваха резултатите от интересно изследване, показващо, че някои гени не само остават активни, но дори засилват активността си… след настъпване на смъртта! Откритието може да има важно значение при запазването на органите, необходими за трансплантация, а също и при криминални разследвания.

По-ранни изследвания на тези и други учени показваха, че има поне няколко гена, които остават активни след настъпване на смъртта – понякога дори с дни. При новите изследвания, проведени върху различни видове – от риби до гризачи, учените са идентифицирали над 1000 подобни гена! При бозайниците най-издръжливите гени са запазвали активността за 2 дни, а при рибите – цели 4! При това някои от гените всъщност са се активизирали повече, след настъпване на смъртта.

Много интересно е какви гени остават активни. Част от тях са свързани с  подтискането на възпалителните процеси в организма и с намаляване на стреса. Тяхната активност макар и интересна, не е толкова учудваща. Поразително е обаче, че се активизират и немалко гени, имащи отношение към развитието на организма. Обикновено те са активни в ембрионалната фаза от живота, след което губят значението си. Учените не са сигурни точно защо се активизират отново след смъртта, но предполагат, че това има общо с факта, че клетъчните условия в един пресен труп всъщност донякъде наподобяват тези в ембриона. Също така е отчетено активизиране на гени, за които се знае, че предразполагат към развитието на ракови заболявания. Това може би обяснява защо при трансплантацията на орган, пациентите са в по-голям риск от появата на ракови заболявания в последващите години.

Резултатите от новото изследване може да се използват и в криминологията. Вече знаейки кои гени за какъв период може да са активни, учените могат много по-точно да определят и момента на настъпването на смъртта.

Както се оказва, изучавайки смъртта, можем да научим много за живота!


Източник: http://www.biorxiv.org

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори