Учени казват, че могат да пресъздадат динозавър в рамките на идните 5 години


Доктор Jack Horner е сред водещите съвременни палеонтоли. Всъщност, той е използван като вдъхновение при пресъздаването на филмовия герой Алън Грант – палеонтолог от филма „Джурасик Парк“. Освен това той е и научен консултант на всичките филми от поредицата. А сега той заявява, че науката вече разполага с почти всичко необходимо, за да пресъздаде истински динозавър!

За разлика от филмите, където фрагменти от оцеляла ДНК на динозаври се „смесва“ с ДНК на съвременни животни, в реалността сега залага на друг подход – обръщане на еволюционното развитие на съвременно животно. Запознайте се… с домашното пиле!

Да, точно така, именно неговите гени са най-удобни за постигане на тази еволюционна регресия. Птиците, по същество, са просто еволюирали динозаври  и дълбоко в гените им е скрито богато генетично наследство от чудовищните им предци. Това, което Jack Horner и колегите му от университетите Йейл и Харвард, трябва да сторят, е да „пипнат“ гените на пилето така, че то да заприлича повече на динозавър.

От биологична гледна точка основните различия между пилето и древните му предци, са опашката, предните крайници, често обособени като ръце  и устата. За повечето от тях вече са открити основните генетични ключове, чрез които развитието им може да бъде спряно още в най-ранна ембрионална фаза. Всъщност, понастоящем най-проблемна се оказва обратната еволюция на опашката, но учените са оптимисти, че в рамките на няколко години ще постигнат успех и с нея.

Дали изследванията в тази област ще доведат до реалното пресъздаване на отдавна изчезнали видове? Кой знае… Но едно е сигурно – подобни изследвания ще ни помогнат по-добре да разберем еволюционните процеси, формирали живота такъв, какъвто го познаваме днес.


Източник: http://www.people.com

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори