Изгряващите технологии на 2016 според Световния икономически форум


Всяка година специалисти от Световният икономически форум изготвят доклад, в който са изброени най-важните изгряващи технологии за годината, за които се очаква да имат дългосрочно отражение върху живота ни. Списъкът с важните технологии за тази година определено е интересен!

iot

Наносензори и Интернет на нещата – До 2020 г. се очаква в Интернет да са свързани 30 милиарда устройства, комуникирайки помежду си и осигурявайки непрекъснат поток от информация. Важно допълнение към тях е развитието на наносензорите, които благодарение на миниатюрните си размери могат да намерят приложение в медицината, строителството, селското стопанство, производството на лекарства и др.

new_batteries

Ново поколение батерии – Развитието на технологиите за производство на батерии, особено на такива, използващи натрий, алуминий и цинк, се очаква да направи възможно изграждането на по-малки и независими електрически мрежи, осигуряващи чиста енергия на отдалечени селища в труднодостъпни райони.

bitcoin

Криповалута – Биткойн и другите подобни криптовалути печелят все повече международно признание и инвестициите в тях нарастват. Тази тенденция се очаква да се запази и дори да се засили през 2016 и последващите години.

graphene

Двуизмерни (2D) материали – Често сочен като материал на бъдещето, графенът – лист, изграден от само 1 слой въглеродни атоми – далеч не е единствения подобен материал. Той и останалите материали тепърва ще намират приложение в най-разнообразни сфери на човешката дейност – медицина, строителство, пречистване на водата, авиация, слънчеви панели и още, и още.

seldriving_cars

Автономни автомобили – Една от най-разпознаваемите характеристики на придобилите вече емблематичен статус автомобили на компанията Tesla, е полуавтономния им режим на придвижване. Компанията не е сама в това си начинание – много от водещите автомобилни компании имат свои разработки, които постепенно намират приложение, а компании като Google имат дори и напълно автономни автомобили, които бавно, но сигурно проправят пътя към свят с по-безопасно движение по пътищата, по-слабо замърсени градове, улеснено придвижване на хора с ограничена подвижност.

organ-on-a-chip

Органи-върху-чип – Още една много иновативна технология, представляваща микрочипове, които в умален вариант пресъздават устройството и функциите на живи органи –  сърце, бял дроб, черва и др. Развитието ѝ ще ускори разработката и тестването на нови лекарства, с все по намаляваща нужда от тестове върху животни или хора.

perovskite

Слънчеви панели от перовскит – Перовскитът (калциев титанат) е отдавна известно съединение, за което обаче едва наскоро бе открито, че може да бъде чудесна основа за създаването на ново поколение слънчеви панели. Коефициентът му на полезно действие е по-висок от този на силициевите панели, освен това материалът е лек и може да се нанася на много тънък слой. Не на последно място, производството му  не е сложно, което допълнително го прави кандидат номер 1 за предстоящо революционизиране на използваните технологии за производство на слънчеви панели.

ai

Изкуствен интелект – Във все повече области се използват нови и нови системи с елементи на изкуствен интелект. Системите, основани на т. нар. неврални мрежи, в немалка степен наподобяват начина, по който работят биологичните ни мозъци. Те вече навлизат все по-широко в области като финанси, научни изследвания, онлайн пазаруване, управление на дома, автомобилна индустрия и др.

optogenetics

Оптогенетика – Възможността да се упражнява въздействие върху невроните, чрез използването на различни видове светлина, е технология, получила голямо развитие през последните няколко години. Вече проведените изследвания и експерименти показват, че оптогенетиката може да бъде мощно средство за облекчаване и дори лечение на различни умствени разстройства.

metaboliceng

Системно метаболично инженерство –  Напредъкът в синтетичната биология през последното десетилетие прави все по-лесно генетичното модифициране на организми като дрожди, растения или бактерии. Това води до по-ефикасното им използване като суровини за създаването на различни медикаменти, а също и на промишлени химикали.

По всичко личи, че ни очакват вълнуващи години на технологичен напредък, правещ живота по-добър!


Източник и снимки: https://www.weforum.org

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори