40% от насекомите в света са застрашени от изчезване


40% от насекомите в света са застрашени от изчезване в рамките на 100 години, ако се запазят текущите тревожни темпове на намаляване на популациите им, сочат резултатите от ново изследване, извършено от международен екип учени.

През изминалите 4 милиарда години вече са се случвали масови измирания. Но досега те винаги са били в резултат на глобални катаклизми, като метеоритни сблъсъци, вулканични изригвания или продължителни ледникови епохи. Но не и този път. Този път… причината сме ние.

Интензивно развиващото се селско стопанство, замърсяването с пестициди и торове, урбанизацията и глобалните климатични промени по вина на Човека, са основните рискови фактори, водещи до пряка заплаха за съществуването на редица видове насекоми, сочи доклада. Учените обръщат внимание, че широкоразпространени в миналото видове като пеперуди и бръмбари, днес са сред застрашените организми.

Сред мерките, които трябва спешно да се вземат, са сериозно намаляване използването на пестици и разработването, и прилагането на технологии, пречистващи замърсените води.

Насекомите са от критична важност за съществуването на повечето екосистеми на планетата. Опрашване на цветовете, аериране  и обогатяване на почвата, контрол върху вредители са само част от важните функции на малките пълзящи твари. Загубата на няколко или дори само на един вид може да има твърде сериозни последици. Дано не се стигне до там…


Източник: Biological Conservation

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори