Напълно блокиран в себе си човек „проговори“ с помощта на мозъчен имплант


Благодарение на технологичния напредък мъж, страдащ от тежка форма на амиотрофична латерална склероза (АЛС, болест на Лу Гериг), който е напълно блокиран от комуникация с външния свят, е успял да общува с близките си, предавайки мозъчната си дейност на имплант.

Медицинският пробив е първи по рода си. Досега има и други опити в тази насока, но това е първия случай, при който се отбелязва успех при толкова тежка невродегенерация.

Пациентът е диагностициран с АЛС през 2015 г. Само 1 година по-късно, той дори на може да движи очите си волево. Предвиждайки, че в крайна сметка той ще загуби способността си дори да отваря очи, семейството на пациента се обръща към изследователи от Университета в Тюбинген.

Учените имплантират в мозъка на пациента 2  импланта. Първоначално идеята е те да прихващат нервните сигнали, които мозъка изпраща, когато пациента си мисли за движение на крайник или дори на очите си. Но скоро лекарите стигат до извода, че след като бъдат изгубени всички физически движения, нервните сигнали, които позволяват движението, също ще бъдат изгубени, което ще направи невъзможна комуникацията. Затова те решават да опитат, друг дори още по-новаторски подход.

Наричан „неврологична обратна връзка“ (neurofeedback), подходът се състои в това пациента по някакъв начин – зрително, слухово – да получи обратна връзка за това, каква е в момента неврологичната му активност. По-ранни подобни опити са подсказали, че може би в такива случаи човек може постепенно да се научи да контролира, поне частично, тази активност. Този подход се оказва успешен!

В конкретния случай пациента получава обратна връзка за активността си под формата на звук. Така той се научава да възпроизвежда 2 различни тона – един за Да и един за Не.

През следващата повече от година се постига устойчив напредък, при който за избор на един знак на пациента му е нужна около минута. Макар това да звучи непосилно и мъчително бавно, той не се отказва и с течение на времето успява за първи път реално да общува с близките си

Още на вторият ден от пробива, той успява да благодари на екипа лекари, а в следващите дни чрез нови съобщения моли хората които се грижат за него, по-често да слагат гел на очите му. А на сина си предлага да гледат заедно „Робин Худ“.

До момента пациентът е успял да възпроизведе 5747 знака, които образували отделни думи и изречения. Учените считат, че е възможно с по-напреднали импланти да подобрят осезаемо комуникацията, но в конкретния случай се въздържат, за да не рискуват досега установената връзка, с човек, който иначе не би имал никакъв начин да каже мислите си.

Но може би най-вдъхновяващи са думите на самия човек за тази система. Той казва „момчета, това работи толкова лесно“!


Източник: Nature Communications

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори