Учени създадоха най-ясните изображения на мозъка, правени досега


Екип от учени представи подобрена техника сканиране на мозъка чрез ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), която дава невиждано досега ясни изображения.

Сканирането е направено върху мозъка на мишка и новите изображения са 64 милиона пъти по-ясни от типичния клиничен ядрено-магнитен резонанс при хората. Безпрецедентното количество детайли разкриват микроскопични подробности за структурата и свързаността на мозъка.

Магнитно-резонансната томография е широко използвана техника за визуализиране на меки тъкани в тялото, които трудно се заснемат с рентгенови лъчи. Конвенционалната магнитно-резонансна томография обаче има ограничена разделителна способност и не може да покаже фините детайли на мозъка, които са от съществено значение за разбирането на неговите функции и нарушенията им.

За да преодолеят това ограничение, изследователите са комбинирали ЯМР със специална техника на светлинна микроскопия. Чрез комбинирането на тези два метода те са създали триизмерна структурна схема на целия мозък с висока разделителна способност.

Оборудването на учените е било далеч от клиничното такова. Те са използвали свръхмощен магнит, както и много по-мощна компютърна система за генериране и обработка на изображенията.

Тези резултати идват в навечерието на 50-годишнината от изобретяването на сканирането чрез ЯМР.


Източник и снимки: G. Allan Johnson et al, Merged magnetic resonance and light sheet microscopy of the whole mouse brain, Proceedings of the National Academy of Sciences (2023). DOI: 10.1073/pnas.2218617120

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори