Предмети от Бронзовата епоха са сред най-старите форми на пари в света


Нидерландски археолози анализираха над 5000 предмета от ранните години на Бронзовата епоха (преди около 4000 години), събирани от над 100 различни находища в Европа. Те считат, че откритите предмети представляват една от най-старите форми на пари в света.

За разлика от днешните банкноти и монети, тези „пари“ представляват няколко различни вида предмети, направени от бронз – остриета за брадви, „пръстени“, които се носят на врата, а също и извити подобно на ребра пръчки.

Всички тези предмети видимо имат почти еднакви размери и тегло, което подсказва, че са били за нещо повече от обикновена размяна на стоки. Учените считат, че те били установен стандарт с определена стойност.

Макар по онова време, заради липсата на универсална система за измерване, както и на по-сложни технологии, да е било невъзможно да се произвеждат напълно еднакви предмети, от находките е видимо, че са положени старателни усилия те да имат възможно най-еднакъв външен вид и тегло.


Източник: Kuijpers MHG, Popa CN (2021) The origins of money: Calculation of similarity indexes demonstrates the earliest development of commodity money in prehistoric Central Europe. PLoS ONE 16(1): e0240462. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0240462

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори