SpaceX иска да изведе в космоса над 4 000 сателита!


Компанията SpaceX, чиито главен изпълнителен директор, Илън Мъск наскоро представи план за колонизирането на Марс, поиска разрешение от американските власти за извеждането в орбита на 4 425 сателита. Това е близо 3 пъти повече от всички сателити, понастоящем намиращи се орбита! В момента около Земята обикалят 1 419 действащи сателита, а около 2600 са неработещите.

Новите сателити ще бъдат използвани за осигуряване на високоскоростен достъп до Интернет на глобално ниво. Те ще бъдат относително малки,  с тегло от около 400 кг.  и ще бъдат на височина от 1 150 км. до 1 275 км. Разположението им ще бъде такова, че всеки от тях ще покрива по малко над 2000 км. площ от земната повърхност.

Ако получи разрешение, SpaceX възнамерява да изведе сателитите в космоса на 2 етапа. Когато това стане съвкупността от всички сателити ще бъде в състояние да осигурява светкавично бърз Интернет в глобален мащаб, със скорост до 1 Гигабит в секунда, което по всякакви днешни стандарти е наистина изключително бърз достъп до Мрежата.

Наистина амбициозно начинание!


Източник: licensing.fcc.gov

Снимка: SpaceX

 

 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори