Мъжът с три лица


43-годишният парижанин Джером Хамон стана първия човек в света, който за втори път минава през операция за трансплантация на лице. Така той в рамките на един живот вече има 3 различни лица!

През 2010 Джером минава през първата си трансплантация на лице. Причината за предприемането на изключително сложната операция е, че той страда от неврофиброматоза – генетично заболяване, засягащо растежа на клетките в нервната система, водещо до появата на тумори в самата нервна тъкан.

Макар операцията да минава успешно, през следващите години става ясно, че организма на пациента отказва да приеме чуждата тъкан. През 2016 г. се появяват първите признаци за хронично отхвърляне на присаденото лице. Поради тази причина през 2017 г. Джером отново е записан в списъка на чакащите за ново лице.

През ноември 2017 г. старото му лице е премахнато и в продължение на 3 месеца Джером живее без лице, неспособен да вижда, чува или говори, затворен в болнична стая. Но благодарение на невероятно силна воля той успява да издържи това почти нечовешко изпитание и през януари 2018 г. получава третото лице в живота си, този път на 22-годишен мъж.

Втората операция е преминала успешно и пациента вече се възстановява. За да се намали риска от повторно отхвърляне, той е преминал през специална терапия. За по-бързото му възстановяване са осигурени и речева, и психологическа помощ.

Невероятно е на какво е способна съвременната медицина, заедно с човешкия дух!


Източник и снимки: CNN

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори