Мъжки свят


Според актуални данни от 2013 в световен мащаб мъжете са с около 60 милиона повече от жените. От какво идва тази немалка разлика? Нека видим…

Ако не влияят никакви външни фактори, съотношението мъже-жени ще е около 50:50. Известно като Принцип на Фишер, това съотношение показва, че естествения отбор оставен сам на себе си, се грижи чудесно за съотношението между броя на представителите на двата пола. Фактът, че жените живеят по-дълго от мъжете, се компенсира от това, че по-често се раждат мъже, отколкото жени(по данни от 2013 – 100 жени:107 мъже). В такъв случай, лесно е да направи извод, че при съществуващо неравенство, явно причините са външни.

Най-голямата причина за по-големия брой мъже, е предпочитането на момчета  в страни като Индия и Китай.  И двете страни са известни с практиката си на селективни аборти и дори детеубийство при раждане на момичета. Двете страни са причина за около 76% от по-големия брой на мъжете. В страни като Пакистан и Бангладеш също има изразен дисбаланс между половете, макар че данните за последните десетилетия показват изравняване.

В страните от Арабския полуостров има също голям дисбаланс между половете. Най-ясно това е изразено в Катар, където за 2013 по-малко от 1/4 от населението са жени! В тези страни има голям поток на мигранти-мъже, идващи да работят. Невъзможността да вземат семействата си води до значително нарушаване на баланса между половете.

Източник: http://data.worldbank.org/indicator/SP.POP.TOTL.FE.ZS/countries/1W?display=default, http://qz.com/335183/heres-why-men-on-earth-outnumber-women-by-60-million/

Снимка: pixabay

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори