Първият пациент с мозъчен чип на Neuralink направи демонстрация на възможностите си


Първият човек, на когото е имплантиран мозъчно-компютърният интерфейс на Neuralink, демонстрира забележителните си телекинетични способности, като контролира с мисълта си компютър и играе шах онлайн в реално време.

Живото предаване, публикувано в социалната мрежа X (по-рано известна като Туитър ) на 20 март, даде представа за потенциала на авангардната технология. Участникът, 29-годишният Ноланд Арбо, сподели своя непосредствен опит с „променящата живота“ процедура и демонстрира новооткритата си способност да взаимодейства с технологиите, използвайки само мислите си.

Арбо, е напълно парализиран от врата надолу, вследствие на инцидент при гмуркане преди 8 години, доброволно участва в изпитанието на мозъчно-компютърния интерфейс на Neuralink.

По време на живото предаване Арбо без усилие манипулира с ума си компютърен курсор на екрана на лаптоп, при това със забележителна точност.

 

Компанията Neuralink е специализирана в разработката на мозъчно-компютърни интерфейси, предназначени за разчитане на невронна активност и превръщането ѝ в изпълними команди за компютърни системи.

Устройството, тествано в Арбо, известно като Телепатия, се имплантира на повърхността на мозъка. То улавя невронни сигнали, свързани с намерението за движение и ги предава безжично на съвместимо приложение, позволявайки на потребителите да управляват устройства с мислите си.

Американската администрация по храните и лекарствата одобри опитите с хора на устройството Neuralink още през юни 2023 г. През януари т.г. беше обявено успешното имплантиране на устройството, но до този момент самоличността на пациента не беше публично оповестявана.

Демонстрацията на Арбо подчертава огромния потенциал на мозъчно-компютърния интерфейс на Neuralink (и на този тип технология, като цяло) да даде възможност на хората с увреждания и да направи революция във взаимодействието между човека и компютъра. Тъй като технологията продължава да се развива, тя обещава да подобри качеството на живот на безброй хора, живеещи с неврологични заболявания.


Източник: X

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори