Мозъчен имплант позволява на парализирани да общуват посредством текст


Трима души, парализирани от врата надолу, успяха да използват обикновени таблети, за да пишат на приятели, да бъдат в Интернет и да слушат музика, благодарение на система от електроди, имплантирани в мозъка.

Системата, наречена BrainGate2, използва група от електроди, имплантирани в мозъка. Те в реално време декодират невралните сигнали, свързани с намерението да се раздвижи крайник. В проведените опити с трима души, сензорите са прихващали невралната активност, показваща, че хората мислят да придвижат показалец върху екрана на таблет. Тази активност след това е изпратена до компютърна мишка, безжично свързана с таблета и по този начин е извършвано взаимодействие с устройството.

Сред проведените опити са били дейности като разглеждане на страници, изпращане на е-поща, а един от пациентите дори е свирил на виртуално пиано.

Мозъчно-компютърните интерфейси не са съвсем нова технология – има ги от известен брой години насам. Но това, което прави конкретното постижение по-важно, е, че използваните устройства за общуване са съвсем обикновени таблети, каквито могат да бъдат закупени директно от търговската мрежа. Това прави технологията по-достъпна и с потенциал по-бързо да достигне до повече хора, които с нейна помощ да получат по-добра възможност за общуване  с хората и за взаимодействие със заобикалящата ги среда.


Източник и снимки: PLOS ONE

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори