Мисията Dawn твори история!


Космическият кораб Dawn вчера осигури мястото си в историята, като стана първия, създаден от човека обект, влязъл в орбита около планета-джудже!

ceres-Feb-2015-e1424194293177

ceres-mysterious-bright-spots.si

Dawn е мисия на NASA и бе изстрелян през 2007. Мисията му е да изучи Веста – третия по големина астероид в пояса между Марс и Юпитер – и Церера – планетата-джудже, която след откриването си през 1801 последователно е смятана за планета, астероид и последно за планета-джудже.

През 2011 Dawn пристигна в орбита около Веста, където остана в продължение на 14 месеца. Церера е крайната му и основна цел. Основната част от мисията на Dawn ще приключи през юли 2015. Космическият кораб ще картографира планетата-джудже, а също така и ще я анализира с помощта на инфрачервен, гама-лъчев и неутронен спектрометър.

След като разполагат с данните, учените ще могат да ги сравнят с по-рано получените от Веста. Това ще обогати знанията ни за обектите в астероидния пояс и ще ни даде по-добра представа за ранните условия, при които се е формирала нашата слънчева система.

Първите висококачествени снимки на Церера се очакват към средата на април 2015, когато Dawn ще е в по-добра позиция около огряваната ѝ от Слънцето страна.Снимка: NASA

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори