Краят на историческата мисия Розета е насрочен за 30 септември


Космическата мисия Розета наближава своя край. На 30 септември 2016 апарата ще се насочи към кометата 67Р/Чурюмов – Герасименко, където ще направи контролирано кацане. След което ще замлъкне завинаги…

Where_will_Rosetta_be_on_30_September

Розета е една от най-успешните и впечатляващи космически мисии. След като 10 години летя в космоса, Розета достигна целта си – кометата 67Р/Чурюмов – Герасименко – и успешно изпрати на повърхността ѝ спускаемия модул Филе. От тогава вече втора година учените получават безценни кадри и данни от двата апарата. Данни, които ще ни помогнат да разберем произхода на Земята и на самия живот.

Филе изчерпа батериите си по-рано тази година. А сега идва ред и на Розета, който вече е отдалечен на над 850 милиона километра от Слънцето.

Но космическият апарат до последно ще даде всичко от себе си. През последните часове от контролираното спускане към повърхността на кометата, Розета ще направи уникални и невиждано подробни кадри на повърхонстта ѝ и ще използва всичките си сензори, за да събере и препрати информация за един последен път. Щом достигне повърхността, връзката със Земята ще прекъсне и това ще сложи край на един етап от мисията. Етап, защото учените разполагат с данни за години напред, както казва водещия учен на мисията Мат Тейлър.

Наистина историческа мисия! От онези, които показват как обединените усилия на човечеството могат да доведат до нещо голямо и значимо!


Източник и снимки: http://www.esa.int

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори