Над 100 Нобелови лауреата написаха гневно писмо на Грийнпийс заради негативното ѝ отношение към ГМО


Над 100 водещи учени, Нобелови лауреати, направиха ясен ход в дебата за или против генетично модифицираните организми (ГМО), като публикуваха открито писмо, в което укоряват организацията Грийнпийс за ненаучно обоснованата ѝ кампания срещу ГМО.

Причината за писмото по-специално е един от ГМО продуктите – т.нар. златен ориз, който има потенциала да спаси милиони хора по света, осигурявайки им допълнителни количества витамин А.

Учените казват, че от Грийнпийс са „изопачили рисковете, ползите, отражението и са подкрепили незаконното унищожаване на опитните полета и изследователски проекти.“ Те определено са резки в думите си, определяйки това като „престъпление срещу човечеството“.

Учените, разбира се, се позовават на огромния брой дългогодишни и сериозни изследвания, хиляди на брой, които до едно показват, че ГМ културите са напълно безопасни и не са твърде различни от обикновените култури. Всъщност, в световен мащаб няма нито един потвърден случай на негативни здравни последици върху човека, от използването на ГМО продукти. Учените още са на мнение, че именно ГМ културите са най-добрия ни шанс да удвоим добива на храна до 2050 г. и да задоволим нуждата от храна на постоянно нарастващото население.

Световната здравна организация разполага с данни, сочещи че годишно 250 милиона деца страдат от недостиг на витамин А. Постоянният недостиг на този витамин може да доведе до слепота още в детска възраст, а тогава друга смразяваща статистика показва, че половината от ослепелите деца умират в рамките на година след загуба на зрението си!

Сред подписалите писмото са и носителите на Нобелови награди за медицина, химия, физиология и др.


Източник: http://supportprecisionagriculture.org

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори