Маймуните също правят каменни люспи, досущ като древните ни предци!


Изследователи съобщиха за първият документиран случай, при който маймуни са наблюдавани да правят каменни люспи, подобни на най-грубите сечива на праисторическите хора.

Наблюдаваните маймуни са от вида капуцини и обитават бразилската джунгла. Наблюденията показват, че както изглежда, те получават тези каменни люспи, напомнящи острие на брадва, съвсем случайно, докато съзнателно удрят два камъка. Древните ни прародители са използвали подобни каменни сечива като режещи инструменти. Новото откритие обаче подсказва, че може би откриването им не уникално за вида ни.

Засега учените не са наясно, защо маймуните правят това. Едно от възможните обяснения е, че те се опитват да счупят камъните, за да оближат след това получилото се малко количество прах, съдържащо силиций – важен микроелемент за организма.

Досега няма наблюдения получените каменни люспи да са използвани за нещо от маймуните. Но самото им добиване, макар и по наглед случаен начин показва, че може би при подобни условия хората са започнали да прибягват до използването на оръдия на труда.


Източник: www.ox.ac.uk

Снимка: Michael Haslam/ Primate Archaeology Group

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори