Космически сигнал заинтригува учените от SETI


Обновление, 01/09/2016: Учените от SETI излязоха с официално становище, че сигналът най-вероятно е със земен произход – https://www.sao.ru/Doc-en/SciNews/2016/Sotnikova/

Изследователи от програмата SETI (Търсене на извънземен разум) обявиха, че ще започнат редовно наблюдение на подобна на Слънцето звезда, от която е засечен необичаен сигнал.

Звездата, позната под името  HD 164595, се намира на около 95 светлинни години от нас, в съзвездието Херкулес.

Видът на получения сигнал отговоря на установения от SETI профил за потенциален сигнал от извънземен произход. Но само по себе си, това далеч не означава, че някъде там извънземна цивилизация се опитва да общува с нас. Много по-вероятно е причина за сигналът да се окажат радиосмущения в земната атмосфера, както нееднократно се е получавало през годините.

Въпреки това, сигналът си остава интересен и изисква повишеното внимание на учените. Звездата, от чиято посока изглежда че идва, е много подобна на земното Слънце. В допълнение на това, около нея е открита и газова планета, като е напълно възможно да има и други, все още неоткрити планети.

Сигналът е засечен през месец май миналата година от радиотелескопа РАТАН-600, собственост на Руската академия на науките.

160828-ratan-telescope-2

Технологичното развитие прави възможно за учените да надникват все по-дълбоко в безкрайните космически бездни. И вероятно все по-често ще се натъкват на интересни сигнали като този, които били от извънземен произход или не, си струва да бъдат подробно изучени.


Източник: www.geekwire.com

Снимка: SAO RAS

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори