Компютър… за $5?! Да, вече това е реалност!


Първите персонални компютри са машини, струващи по няколко хиляди долара при представянето си на пазара преди десетилетия. В изминалите години ускореният технически прогрес караше мощта им да нараства главоломно, а цените им да намаляват все повече и повече. В наши дни човек може да се сдобие с нов компютър, достатъчен за обикновени ежедневни нужди срещу едва няколкостотин долара, в някои случаи дори и под $200. Но ново поколение компютри правят дори тези цени да изглеждат безумно високи. Запознайте се с Raspberry Pi Zero и Omega2 – компютри…, струващи едва $5!

Raspberry Pi Zero e наличен на пазара от краят на 2015 г. Със своите размери от 65mm x 31mm x 5mm Pi Zero трудно може да бъде оприличен на компютър и лесно може да мине за някаква платка, мотаеща се наоколо.

rsz_img_4054

В тези скромни размери обаче е скрит истински компютър, притежаващ 1Ghz процесор, 512MB RAM, слот за MicroSD карта, възможност за свързване на външни USB устройства, HDMI видео изход и възможност за свързване на друг хардуер посредством наличен 40-пинов хедър! Всичко това, допълнено от възможността да се използват оптимизирани варианти на операционната система Линукс, прави Pi Zero един напълно функционален компютър, който можете да включите към най-близкия телевизор или монитор и да започнете да използвате веднага. И това на цена само от $5!

Ако Pi Zero ви се струва твърде голям (ама, вие сериозно ли?!), то тогава можете да обърнете взора си към Omega2:

cherry_huw2ox

Наличен за предварителна поръчка, Omega2 е дори по-малък от Pi Zero! Хардуерно той се отличава от Pi Zero с наличието на вградена памет (16MB) и на Wi-Fi мрежов адаптер. Подобно на по-големия си събрат и Omega2 работи под управлението на специализиран вариант на операционната система Линукс. Същата е и цената – едва $5!!!

Макар по съвременните стандарти компютри с такива параметри да изглеждат плачевно маломощни, те реално могат да бъдат използвани както за прости задачи като достъп до Интернет, слушане на музика, гледане на видео и офис приложения. Но основната им сила идва от възможността чрез тях подрастващото поколение да е в състояние да направи първите си крачки в програмирането, създаването на различни хардуерни проекти и откриването на оригинални приложения на тези миниатюрни компютри.

И Pi Zero, и Omega2 са създадени да бъдат използвани в настъпващата ера на  Интернет-на-нещата (Internet-of-Things, IoT) – съвкупността от най-разнообразни уреди, устройства, сензори и прочие, свързани помежду си чрез мрежа. IoT ще ни позволи да живеем в среда, която интелигентно и почти неусетно се нагажда към нашите уникални нужди и предпочитания. Бидейки евтини и с незначителни размери, двата компютъра могат да бъдат вградени в на практика всеки обект от заобикалящата ни среда и са невероятно мощно, и достъпно средство в ръцете на всички хардуерни ентусиасти. Те ще ги улеснят в реализирането и на най-щурите им идеи. Идеи, някои от от които ще се превърнат в част от средата, в която ще живеем в утрешния ден!

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори