Вече знаем точно колко мутации в ДНК предизвикват цигарите


Да се каже, че цигарите са вредни, е чисто подценяване на сериозното отражение, което те имат върху здравето на отделния човек и на обществото. И все пак, често пристрастените към тях хора намират оправдания, които се оказват достатъчни, за да продължат с вредния навик. Като например – човек не знае ТОЧНО колко му вреди кутия цигари. Е, поне на това оправдание е сложен край! Учените вече знаят точното негативно отражение на една цигара или пакет цигари!

Екип изследователи от Националната лаборатория Лос Аламос, САЩ, проведоха изследване, в което сравниха ДНК от тъканни проби на 1 063 непушачи с такива на 2 490 пушачи. Те откриха, че при всеки 50 изпушени цигари във всяка една клетка в белите дробове се появява 1 нова ДНК мутация. В рамките на година пушач, който пуши по 20 цигари на ден ще „спечели“ 150 нови мутации за всяка клетка в белите дробове, 97 в ларинкса, 23 в устата, 18 в пикочния мехур и 6 мутации на клетка в черния дроб!

Сами по себе си тези мутации не са задължително опасни. Но във всяка от тях се крие опасността да прерасне в ракова клетка. При тази „игра на руска ролетка“, немалко хора може и никога да не получат точно онези мутации, които ще отключат потенциално смъртоносна болест. Но при също толкова огромен брой… ще се случи точно това. За поне 70 от съдържащите се около 7 000 различни химикали в тютюневият дим, се знае, че са канцерогенни.

Добрата новина е, че този растящ списък с потенциално смъртоносни мутации е лесно да изхвърлен. Необходимо е просто човек да спре да подлага ДНК-то си на това напълно ненужно зловредно влияние…


Източник: www.newscientist.com

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори