Китайски луноход направи първите дълбоки сканирания на тъмната страна на Луната


Преди малко повече от година китайският луноход Yutu-2 започна мисията си на тъмната страна на Луната. Сред инструментите, с които той разполага, е и специализиран радар, предназначен за сканиране под лунната повърхност. Наскоро бяха публикувани и първите резултати от проведените сканирания и те разкриват непознати досега подробности за космическия ни спътник.

Радарът на Yutu-2 излъчва вълни с честота 500 MHz, които проникват до около 40 метра под повърхността. Тази дълбочина се е оказала достатъчна, за да могат учените да създадат приблизителна картина на разположението и структурата на различните скални пластове.

От получените резултати става ясно, че подпочвените слоеве са съставени от силно порести материали, включващи камъни с разнообразни размери. Учените предполагат, че тези слоеве отразяват ранната история на Луната, когато тя редовно е била бомбардирана от метеорити и други космически тела. Тези силни удари са изхвърляли големи количества материали, които са падали на други места и са се смесвали, което е довело до образуването на порести слоеве.

Разучаването на тези и на данните, постъпващи в бъдеще, ще позволи на учените да научат повече за ранната история на Луната, както и за тази на Слънчевата система.


Източник: C. Li el al., „The Moon’s farside shallow subsurface structure unveiled by Chang’E-4 Lunar Penetrating Radar,“ Science Advances (2020). DOI: 10.1126/sciadv.aay6898 , https://advances.sciencemag.org/content/6/9/eaay6898

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори