Как рекламите могат да ви накарат да пожелаете нездравословна храна


Според ново проучване на учени от Мичиганския университет рекламите на нездравословни храни могат не само да ви накарат да огладнеете, но и да променят убежденията ви за това как тези храни влияят на емоциите ви.

Проучването установява, че гледането на телевизионни реклами на „бързи“ храни увеличава очакванията на хората, че яденето на тези храни ще ги накара да изпитват положителни емоции, като щастие и задоволство.

Изследователите са провели онлайн експеримент, в който са участвали 718 възрастни, които не са имали силни предварителни убеждения за това как храната влияе на емоциите им. Те ги разпределили на случаен принцип да гледат 15-секундни реклами на силно преработени храни, на минимално преработени храни, смесени реклами за двата вида храни. След това ги помолили да оценят доколко са съгласни с твърдения като „Яденето на чийзбургери ме кара да се чувствам щастлив“ или „Яденето на плодове и зеленчуци ме кара да се чувствам щастлив“.

Резултатите показват, че при участниците с по-малко симптоми на хранителна зависимост гледането на реклами на силно преработени храни увеличава очакванията им, че консумирането на тези храни ще ги накара да изпитват положителни емоции. Няма доказателства обаче, че гледането на реклами на минимално преработени храни е променило очакванията им за плодовете и зеленчуците.

Хранителната зависимост е състояние, което се характеризира със силен глад за силно преработени храни, загуба на контрол върху консумацията, преяждане въпреки негативните последици и повишени емоционални очаквания, свързани с храната.

Изследователите предполагат, че подобни реклами се възползват от естествената склонност на хората да търсят удоволствие и да избягват болката, като свързва нездравословната храна с положителни емоции и свежда до минимум отрицателните последици от прекомерната консумация. Те също така предполагат, че те вероятно допринасят за  епидемията от затлъстяване.

Проучването е едно от първите, които разглеждат въздействието на рекламите на храни върху емоционалните очаквания за храната при възрастните. Изследователите препоръчват регулирането на рекламите на бързи храни  и промяната на убежденията за това как силно преработените храни влияят на емоциите, като възможни стратегии за насърчаване на по-здравословни хранителни навици.


Източник: Jenna R Cummings et al, A randomized experiment of the effects of food advertisements on food-related emotional expectancies in adults, Journal of Health Psychology (2023). DOI: 10.1177/13591053231168340

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори