Миниатюрен имплант работи без нужда вградено захранване или проводници


Американски учени публикуваха първите резултати от дългогодишна програма за разработване на миниатюрен имплант, който да бъде използван при лечение на различни неврологични заболявания или за блокиране на болка.

Устройството е малко по-голямо от оризово зърно и за да работи няма нужда от собствено захранване. Вместо това се използва електромагнитно поле, създавано от предавател с ниска мощност, носен извън тялото. Така получаваната енергия се явява напълно достатъчна за захранване и управление работата на импланта. Липсата на проводници и на батерии съществено улеснява използването на устройството, тъй като се намалява риска от възпаление, а също и нуждата от периодични операции за подмяна на батериите.

Учените виждат възможност импланта да замени по-инвазивните устройства, с които сега се лекуват болестта на Паркинсон, епилепсията, хроничната болка, загубата на слуха и парализата.

В бъдеще учените планират да използват няколко импланта едновременно, създавайки по този начин разпределена мрежа, обхващаща по-голяма част от тялото. Също така, те считат, че ще е възможно да се добавят и сензори, запис и възможност за обратна комуникация.


Източник: Nature

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори