Изкуствен интелект победи някои от най-добрите играчи на сложна стратегическа игра


StarCraft 2 e сложна военна стратегическа игра в реално време и е сред най-популярните подобни игри. Всеки ден се изиграват по около 200 000 мача. А сега изкуствен интелект победи двама от най-добрите професионални играчи с резултат 5:0.

Изкуственият интелект, който е използван в провелия се турнир се нарича AlphaStar и се базира на ИИ на Google Deep Mind. По-ранни негови версии последователно побеждаваха най-добрите играчи на древната игра Го, известна със сложността си. Но игра като StarCraft е многократно по-сложна за усвояване и усъвършестване.

В StarCraft играчите поемат контрол над армия, като същевременно трябва да изграждат инфраструктура и да управляват вечно недостигащи ресурси. Това налага постоянен баланс между кратко- и дългосрочни цели и ползи, а факта, че не може да се види цялата карта, на която се развива действието, често налага вземането на решения, които са отчасти и интуитивни.

За да подготвят ИИ за предстоящите срещи, учените първо са създали 5 различни ИИ, които са се обучавали, гледайки различни игри, провеждани между хора. След това отделните ИИ са играли помежду си, като са натрупали еквивалента на 200 години опит в играта. Цялото това умение е събрано в  AlphaStar, който е изправен срещу двама професионални играчи, които са класирани на 44 и 13 място в света.

Резултатът е пълно поражение за хората. Надмощието на ИИ не се е основалало на бързина на реакциите. Всъщност по изкуствен начин програмистите са забавили реакциите на ИИ до ниво равно и дори по-ниско от това на хората. Но въпреки това машината се е наложила със съкрушителна победа и в двата случая.

Постижението означава повече от един любопитен експеримент, включващ популярна компютърна игра. То за пореден път показва бурния темп на развитие на системите с елементи на ИИ, които са може би най-„горещото“ нещо в съвременните информационни технологии. Системи като AlphaStar вече са започнали да изземват някои професии от ръцете на хората – тенденция, която в идните години се очаква постоянно да расте.


Източник: deepmind.com

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори