Биомодифицирани кокошки снасят лековити яйца


Изследователи от Единбургския университет във Великобритания модифицираха ДНК на кокошки така, че яйцата им да съдържат противоракови лекарства.

Учените са използвали генно редактиране, за да вмъкнат човешки ген в ДНК на кокошки. В човешкото тяло този ген е отговорен за производството на два протеина – IFNalpha2a и macrophage-CSF -, заливащи имунната системата и използвани за противодействие на различни болести, включително рак.

Въпросните протеини вече се произвеждат под една или друга форма, но процесът е скъп. При използваната нова техника разходите по създаването им могат да станат между 10 и 100 пъти по-малки от досегашните. И белтъците на само 3 яйца са достатъчни, за да осигурят една доза от двата протеина.

Учените смятат, че до момента, когато иновативния производствен процес бъде одобрен и наличен на пазара, може да изминат 10 до 20 години – регулациите на генетичните изследвания, особено на такива, свързани със смесване на човешка с животинска ДНК, са много строги. Въпреки това, демонстрираната техника междувременно може да бъде използвана за откриването на нови лекарства и да има други приложения в областта на биотехнологиите.


Източник: BMC Biotechnology

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори