Приемът на Ибупрофен може да е опасен, ако имате симптоми на COVID-19


ОБНОВЛЕНИЕ: В официалния Туитър профил на СЗО се появи по-формална препоръка, която твърди, че на база текущо наличната информация, СЗО не може да определи приема на Ибупрофен, като опасен в случаите на корона вирус.

Въпреки това, в светлината досега съществуващите изследвания, може би е добре приема да става само при неотложна необходимост…

ОРИГИНАЛНА НОВИНА:

В изявление в Женева, говорителя на Световната здравна организация (СЗО) потвърди, че не се препоръчва на болните от COVID-19 да приемат Ибупрофен за облекчаване на симптомите, тъй като това всъщност може да подпомогне развитието на болестта.

Предупреждението идва след като скорошна публикация във френския медицински журнал Lancet разглеждаше възможността ензим, наречен ACE2, който Ибупрофен обикновено засилва, да може да подпомогне и влоши инфекциите с COVID-19. Засега няма окончателно потвърждение на това, но докато се направят допълнителни изследвания и се проверят резултатите, е добре лекарството да се избягва.

Вместо Ибупрофен, СЗО препоръчва да се прибягва до прием на Парацетамол, като предупреждава, че и с него не бива да се прекалява, тъй като твърде големите количества от лекарството може да увредят черния дроб. Същите съвети дава и Националната здравна служба на Великобритания.

Понастоящем от обявения за пандемия COVID-19 са диагностицирани малко над 203 000 души, от които над 8 000 са умрели. При повечето хора вирусът има леки симптоми, но в някои случаи може да доведе до пневмония и в много тежки случаи – до отказ на различни органи и смърт.


Източници: ScienceAlert, NHS, The Lancet

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори