Учени създадоха форма на живот, частично базирана на силиций!


В научнофантастичните произведения от десетилетия се среща идеята за живот, базиран не на въглерода, какъвто е познатия ни досега, а на един от другите най-често срещани на Земята елементи – силиция. А сега учените направиха това възможно, като успяха да накарат живи организми да свързват силиций и въглелод!

Макар силицият и въглерода да имат сходни ключови характеристики – като възможността им да се свързват с 4 атома едновременно, позволяваща им да формират сложни молекули като ДНК – природата на Земята никъде не е използвала силиций в творенията си.

За да „подсетят“ Природата, учени от Калифорнийския технологичен институт са изолирали специален протеин от вид бактерии, живеещи в горещите извори на Исландия. След това те са вмъкнали ген за този протеин в щам на E. coli, като са очаквали, че с негова помощ бактерията ще започне да изгражда връзки между силиций и въглерод в структурата си.

Първоначалнорезултатите не били особено впечатляващи, но учените проявили упорство и продължили да подлагат вмъкнатия ген на последващи мутации. И след няколко такива опита се случва нещо невероятно – протеинът започва да свързва силиций и въглерод, по естествен път, за първи път в жив организъм! Удивително е и друго – че този естествен метод вече е поне 15 пъти по-ефикасен от който и да е синтетичен катализатор.

Постижението е важно на няколко нива. От една страна, то може да се окаже от огромна полза в области като фармацевтиката или при производството на горива. Друга, не по-малко вълнуваща последица е, че за първи път става ясно, че е възможно да съществуват форми на живот, които най-малкото частично са базирани на силиция!


Източник: science.sciencemag.org

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори