Може би в последните мигове животът наистина минава пред очите, като на лента, сочи ново изследване


Случайно откритие подсказва, че схващането, че в моментите около смъртта на човек, спомените от живота „прелитат пред очите му“, може би е вярно.

Откритието е направено по време на изучаването на мозъчните вълни на 87-годишен пациент, страдащ от епилепсия. По време на последния запис той получава сърдечен удар, който се оказва фатален. Това обаче дава на учените неочакван запис на мозъчните вълни на умиращ човек.

Учените са установили, че в 30-секундния промеждутък преди и след сърдечния удар мозъчните вълни на човека са следвали същите модели, като при сънуване или извикване на спомени.

Това е първи подобен запис и няма как да е сигурно, че наистина става дума за „припомняне на живота“. Факт е обаче, че мозъчните вълни са били подобни на онези, характерни за изпълнението на задачи изискващи съсредоточаване, сънуване или припомняне на нещо.

Единствените други подобни данни са от опити с плъхове, проведени през 2013 г. В този по-стар експеримент са отчетени същите вълни, както при записа на човека.

Учените се надяват, че благодарение на новите данни ще могат да се проведат изследвания, които да ни помогнат по-добре да разберем как протичат последните моменти от живота на човек.


Източник: Frontiers in Aging Neuroscience

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори