Започна производството на по-„зелена“ стомана


Шведска компания започна доставките на първата в света стомана, произведена без използването на изкопаеми горива.

Традиционното производство на стомана е една дейностите, при които се отделят най-много въглеродни емисии, защото при него се използват големи количества изкопаеми горива. Това прави съвместното постижение на частната компания за производство на стомана SSAB и на държавната минна компания LKAB е важно, в свят, в който намирането на начини за намаляване на въглеродните емисии е от изключително голямо значение.

При новият начин за производство на стомана първо се използва възобновяема енергия за получаване на водород. След това той се комбинира с желязна руда, което води до получаването на порест материал. В рамките на този процес , наричан директна редукция, се отстранява и кислорода от желязната руда, което необходимо за получаването на стомана.

Първите партиди от новопроизведената стомана ще бъдат използвани от компанията Volvo, за производството на нови прототипи и на части за автомобили. Засега са произведени около 100 тона стомана, тестовият период на производство ще продължи до 2024 г,, а през 2026 г. трябва да започне производство в по-големи мащаби.


Източник и снимка: Green Car Congress

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори