Делфините помнят „имената“ на приятелите си, за да ги извикат при нужда


Международен екип от учени от университетите на Бристъл, Цюрих и Масачузетс обявиха резултатите на интересно изследване, касаещо способността да делфините да създават концепция за екипно сътрудничество – нещо непознато досега в животинското царство.

Резултатите се базират на дългогодишни изследвания на популации от бутилконоси делфини.

Оказва се, че мъжките делфини са способни да формират няколко нива на групи, свързани най-често с необходимостта да задържат и да запазят близо до себе си женските индивиди.

Най-малките групи се състоят от 2-3 мъжки делфина. Тяхната задача е да открият и „заградят“ от чуждите очи фертилна женска.

Тези групи могат да нараснат до следващо ниво от около 14 делфина, които могат да бранят женската от посегателствата на други подобни големи съперничещи групи. Понякога тези групи могат да нараснат дори повече – до десетки делфини.

Най-интересната част от горните наблюдения е, че делфините помнят уникалните свирукания на отделните членове на групите си. Или с други думи – техните „имена“. Така при нужда те са способни да ги извикат на помощ, а извиканите на свой ред да се отзоват.

Опитите с предварително записани звуци показват, че делфини, които веднъж са получили помощ от даден друг делфин, откликват бързо на неговия зов. И обратното – те реагират съвсем слабо или изобщо, на зова делфини, които са им били съперници или не са им помагали в миналото.

Освен човека, това са първите животни, при които учените имат шанса да наблюдават зараждането на по-сложни социални взаимоотношения и появата на идеята за екипно сътрудничество.


Източник: King, S.L., Connor, R.C., Krützen, M. et al. Cooperation-based concept formation in male bottlenose dolphins. Nat Commun 12, 2373 (2021). https://doi.org/10.1038/s41467-021-22668-1

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори