Как вълците са в състояние да се „възползват“ от токсоплазмозата


Toxoplasma gondii е едноклетъчен паразитен организъм, предизвикващ токсоплазмозата — остро протичащо паразитно заболяване. Той е в състояние да инфектира мозъка на атакувания приемник и да промени поведението му по начин, който може да  застраши живота му, но помага за разпространението на паразита. Човекът, както и множество други бозайници и птици се явяват само междинни гостоприемници на T. gondii, чиито краен гостоприемник са представителите на семейство котки. Когато става дума за подобен вид паразит, трудно е да се говори за каквито и да било „ползи“ за гостоприемника му. Но едно ново проучване, касаещо дивите вълци сочи именно това!

В рамките на обширно проучване на популациите на вълци в парка Йелоустоун в САЩ, учените са установили, че заразяването им с  T. gondii, ги прави по-смели и по-склонни да станат водачи на глутница, както и да се разпръснат в други местообитания, което в крайна сметка им дава повече възможности за размножаване.

Установено е, че вълците, които се движат в райони от парка, в които има най-много пуми, е по-вероятно да се заразят с T. gondii. Авторите на изследването считат, че най-вероятно тези вълци са се заразили от пумите, като са ги обикаляли или са яли изпражненията им.

Чрез комбиниране на данните за инфекциите и предишни теренни наблюдения учените са открили също, че е много по-вероятно заразените вълци да станат водачи на глутница. Те също така са по-склонни да напускат глутницата си на по-млада възраст и да търсят нова територия или други глутници.

Заразените водачи на глутници могат дори да влияят на незаразените вълци, предполагат изследователите в своята статия. Членовете на глутницата могат да имитират смелостта или любопитството на своя водач към миризмите на пуми, което да доведе до заразяване на повече вълци.


Източник: Meyer, C.J., Cassidy, K.A., Stahler, E.E. et al. Parasitic infection increases risk-taking in a social, intermediate host carnivore. Commun Biol 5, 1180 (2022). https://doi.org/10.1038/s42003-022-04122-0

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори