Възрастните хора в Япония използват екзоскелети, за да запазят силата и подвижността си


Япония е сред страните с най-голям дял застаряващо население. Според актуални данни, дялът на хората на възраст 65 и повече години, вече надхвърля 28% от обшия брой на населението. А това поражда проблеми на пазара на труда, непознати в страните с преобладаващо младо население.

Тъй като същевременно страната е сред първенците по средна продължителност на живота, това означава, че възрастните хора там имат забележимо по-продължителен период от живота си, през който са активни. Това обаче влиза в конфликт с естествената с напредването на възрастта загуба на подвижност и мускулна сила. За да решат този проблем, японците все по-често прибягват до технологично решение, което сякаш е излязло директно от страниците на научно-фантастично произведение или от съвременен филм. Те използват екзоскелет.

Една от японските компании, предлагащи подобно технологично решение, е Innophys. Нейният екзоскелет е способен да увеличи мускулната сила на човек с около 30 кг. Зареждането му се извършва чрез сгъстен въздух, постъпващ от ръчна помпа.

Подобна допълнителна мускулна сила прави възможно дори хора в 70-те си години да извършват по-тежки физически дейности, които иначе биха им били непосилни.

Innophys не е единствената японска компания, предлагаща подобен продукт на тамошния пазар. Още в началото на годината компанията Aotun, подразделение на Panasonic, представи своя серия екзоскелети.

Компанията предлага специализирани екзоскелети – модел за ходене и друг за извършване на по-тежки физически дейности.

Друг, вече използван екзоскелет в Япония е AIRFRAME, на компанията Levitate Technologies. Той е пасивен екзоскелет, чиято цел не е да увеличава мускулната сила, а да намалява умората при извършването на определени дейности. Още през 2018 г. Toyota обяви, че част от работниците са започнали да използват този модел.

Япония винаги е била страна, в която сякаш бъдещето е дошло по-рано. Горните технологични примери подсказват за част от решенията, които рано или късно ще започнат да се използват и на други места, предвид всеобщото за света увеличение на продължителността на живота и годините, през които човек има възможност да води активен живот.


Източник и снимки: Innophys; Panasonic; Levitate Technologies

 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори