Появата на кошмари и халюцинации може да е ранен индикатор за риск от автоимунни заболявания


Скорошно проучване разкрива, че увеличаването на броя на кошмарите и халюцинациите може да показва началото на автоимунни заболявания като лупус, като помага на хората да разпознават потенциални пристъпи на болестта.

Лупусът е автоимунно заболяване, което засяга различни органи, включително мозъка. В световен мащаб около 5 милиона души страдат от болестта.

В проучването са обхванати 676 пациенти с лупус. То се фокусира върху времето на поява на 29 невропсихиатрични симптома. За нарушен сън и кошмари съобщават трима от всеки петима пациенти, като при една трета това е започнало поне година преди появата на лупус. Кошмарите често са били ярки и притеснителни, включващи сценарии като нападение или падане. Халюцинациите са били по-рядко срещани, съобщавани от малко под един на всеки четирима пациенти, обикновено около или след началото на заболяването.

Разпознаването на невропсихиатричните симптоми е от решаващо значение, тъй като някои пациенти първоначално са били погрешно диагностицирани с психотични епизоди или суицидни идеи, преди да бъде установено автоимунното им заболяване.


Източник: еClinicalMedicine

© 2015 — 2024
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори