Води ли използването на технологиите до по-висок стрес?


Бързото технологично развитие и темповете, с които то променя живота ни, винаги са били основание някои хора да се опасяват, че те се отразяват негативно върху емоционалната ни страна. Всяка технология е имала своите противници. Механизираният транспорт разрушил пасторалния живот. Телефоните сложили край на тишината в домовете. Часовниците накарали хората да се тревожат за времето или по-скоро липсата му. Радиото и телевизията прокарали рекламите, довели до увеличаване на тревогите, свързани с постигането на определен материален статус. И още и още… Съвсем естествено, в ерата на Интернет, модерните тревоги са свързани с това, че употребата на Интернет и често с наблягане върху различните социални услуги, води до увеличаване на стреса сред хората. Но дали реално е така?

Именно на този въпрос са се опитали да намерят отговор изследователи от Pew Research Center. По-специално, те са концентрирали вниманието си върху повишеното използване на социални услуги, мобилни телефони и Интернет. За целта 1801 човека са подложени на специализиран тест за оценка на стреса. При него на базата на 10 въпроса, се получава обратна връзка, от която може да се получи информация дали хората чувстват живота претоварен, непредвидим и неконтролируем.Изследването се е опитало да разбере дали по-специално социалния елемент при някои от технологиите прави хората по-стресирани, като им осигурява твърде много информация за живота на техни познати, близки приятели или членове от семейството.Резултатите от изследването могат да се сведат до два основни:

1. Като цяло, честото използване на Интернет и социални медии, не води до по-високи нива на стрес. Всъщност, при жените се наблюдава обратната тенденция, особено при някои от технологиите. Така например, жените изпозващи Туитър, е-поща или размяна на снимки чрез телефоните си, са показали по-ниски нива на стрес.

2. В същото време, данните показват, че при определени обстоятелства социалното използване на технологии може да увеличи информираността за стресиращи събития в живота на другите. При част от хората, особено при жените това може да доведе до повишени нива на стрес. Вероятно причината е, че жените често са способни да изпитват по-голяма емпатия по отношение на неблагоприятни неща, които се случват в живота на близките им.

Данните обаче ясно показват, че стреса не е свързан нито с честотата на използване на технологията, нито дори с това колко приятели имат хората в социалните мрежи. Изглежда, че хората които поначало са склонни по-лесно да се стресират от научаването на информация за възникнали неприятни събития в живота на приятелите и близките им, са тези, за които технологията може да има негативен ефект.

Така че, не технологията е виновна, почти никога не е. Както обикновено, причината за проблемите ни се крие в самите нас.

Източник: http://www.pewinternet.org/2015/01/15/social-media-and-stress/

Снимка: pixabay

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори