Учени от БАН настояват да се преустанови изучаването на хомеопатия и да се затегне контрола върху тези продукти


Хомеопатията е вредна или в най-добрия случай – безполезна. Приемете това. Не на доверие, а базирайки се на фактите, получени чрез научно проверими опити. Два века след появата ѝ, нито едно от десетките, ако не и стотици сериозни научни изследвания, не успя да намери и най-малък намек за това, че поне 1 от идеите ѝ отговаря на реалността.

В самият край на 2017 г. Научният консултативен съвет на европейските академии (EASAC) публикува изявление, в което категорично определи хомеопатията за отделена от медицината и подчерта опасностите за здравето, произтичащи от нея.  Основната препоръка на EASAC беше, че сериозно трябва да се затегне контролът върху хомеопатичните продукти и такива да се допускат до продажба САМО ако са преминали същите строги тестове, през които преминават истинските лекарства. А сега учени от Българската академия на науките категорично се присъединиха към това мнение и изготвиха писмо до медицинските университети, Министерство на здравеопазването, Министерски съвет и парламента.

В писмото, подписано от 65 академици и член-кореспонденти на академията, се завява че заради липсата на надеждни научни доказателства в полза на хомеопатията, преподаването ѝ в учебните заведения трябва да бъде прекратено. Подобно на колегите си от EASAC , те също са на мнение, че хомеопатичните продукти трябва да подлежат на същия контрол, като този на медицинските.

В името на по-доброто обществено здраве, да се надяваме, че управляващите, а също и ректорите, ще се вслушат в здравия разум, подплатен със сериозни научни доказателства…

 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори