Алтернативната медицина увеличава риска от смърт


Внушение, медитация, молитви, чудотворни хранителни добавки, магични гъби, хомеопатия – общото между тях е, че нерядко те се описват като „алтернативна медицина“, която може да подпомогне или дори напълно да замени конвенционалната такава. Алтернативната медицина обаче не е базирана на научни доказателства и това може да има сериозни последици за здравето на хората, както сочи ново изследване на учени от Йейл.

В рамките на изследването са обхванати 840 раково болни души от САЩ, които са проследявани в продължение на 66 месеца. Всички те са били болни от най-разпространените форми на рак в САЩ за периода 2004 – 2013 г.: рак на гърдата, на белите дробове, на простатата и колоректален рак. 280 от тях са прибягвали до лечение с алтернативна медицина, а останалите, използвани като контролна група, са се борили с болестта само с помощта на конвенционалната. Получените данни показват мрачна картина за използващите алтернативна медицина.

Хората, забавили или отказали се от конвенционално лечение, в ползва на алтернативно, имат… до 5.7 пъти по-висок риск да умрат в рамките на 5 години след началото на лечението, от тези, които се борят с помощта на конвенционалната медицина! Степента на този риск се влияе от различни фактори – вида на раковото заболяване; дали пациента се е отказал напълно или само допълва стандартното лечение с алтернативно и др. Но дори най-ниската стойност, получена при болните от рак на белите дробове, е 2.2 пъти по-висок риск от смърт.

Това не е първото изследване даващо такива резултати. През 2015 г. изследване, проведено от корейски учени, показа подобна зависимост между използването на алтернативна медицина и риска от преждевременна смърт.

Изследването дава ясен знак, че когато става дума за човешки животи, най-сигурно си остава да се доверим на лечение, зад което стоят научно проверими твърдения и здрав разум.


Източник: academic.oup.com

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори