Раково болните, прибягващи до алтернативна медицина, умират по-бързо


Много раково болни пациенти използват някаква форма на допълваща или „алтернативна“ медицина към стандартните си терапии. Прибягването към тях е разбираемо – хората просто искат да намалят проявлението на болестта или поне да облекчат страничните ефекти на конвенционалното лечение. Надеждата е, че така ще страдат по-малко и дори ще живеят по-дълго. Но оправдани ли са тези надежди в реалността?

За съжаление – не. Корейски изследователи наскоро публикуваха изследване върху този проблем. Целта им е била да разберат дали използването на „алтернативна“ медицина реално води до подобряване качеството и увеличаване продължителността на живота на раково болните. За целта в продължение на повече от години отблизо са наблюдавани 481 неизлечимо болни от рак пациенти.

Резултатите показват, че алтернативната медицина не само не подобрява, но директно влошава състоянието им. Използването на внушение, медитация, молитви, различни непроверени хранителни добавки, гъби и други подобни всъщност влошават качеството им на живот и от там продължителността му за кратко време.

Макар, че това е първо подобно изследване, то подсказва нещо, което всеки разумен човек знае – придържайте се към медицината и науката. Те също могат да бъдат безпомощни в някои случаи – в МНОГО случаи! – но са най-добрия шанс за оцеляване!

Източник: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=RL+Yun%2C+YH%3B+Lee%2C+MK%3B+Park%2C+SM%3B+Kim%2C+YA%3B+Lee%2C+WJ%3B+Lee%2C+KS%3B+Choi%2C+JS%3B+Jung%2C+KH%3B+Do%2C+YR%3B+Kim%2C+SY%3B+Heo%2C+DS%3B+Kim%2C+HT%3B+Park%2C+SR.+Effect+of+complementary+and+alternative+medicine+on+the+survival+and+health-related+quality+of+life+among+terminally+ill+cancer+patients%3A+a+prospective+cohort+study.+ANNALS+OF+ONCOLOGY+2013%2C+24%3A2%2C+p.489-494

Снимка: Wikipedia

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори