За първи път: черната дупка в центъра на Млечния път, видяна в поляризирана светлина


Екип астрофизици, използвайки телескопа Event Horizon Telescope (EHT), наскоро направи важно откритие. За първи път учените наблюдаваха свръхмасивната черна дупка в центъра на нашата галактика Млечен път, Sagittarius A* (Sgr A*), в поляризирана светлина. Това наблюдение разкрива структура на магнитното поле, която поразително прилича на тази, наблюдавана около черната дупка в галактиката М87.

 

Това сходство предполага, че силните, организирани магнитни полета могат да бъдат обща характеристика на всички черни дупки, което обогатява разбирането ни за тези загадъчни небесни обекти. Откритието също така повдига възможността за скрит поток от звездна материя в Sgr A*, подобна на тези в M87*.

Първото изображение на Sgr A*, заснето през 2022 г., показа черна дупка, която е повече от хиляда пъти по-малка от тази на M87, но въпреки това е забележително сходна на външен вид. Това подтикна учените да се задълбочат в свойствата на Sgr A*, което доведе до изучаването на черната дупка в поляризирана светлина — форма на светлина, която осцилира в определена ориентация, разкривайки невидими за невъоръженото око детайли.

В плазмата, заобикаляща черните дупки, заредените частици се движат спираловидно по протежение на линиите на магнитното поле, като създават модел на поляризация, перпендикулярен на полето. Този модел позволява на астрономите да картографират линиите на магнитното поле и да добият по-ясна представа за динамиката, която действа в близост до черните дупки.


Източник и снимки: Ricarte A. et al, “First Sagittarius A* Event Horizon Telescope Results. VIII. Physical Interpretation of the Polarized Ring,” The Astrophysical Journal Letters (2024), DOI: 10.3847/2041-8213/ad2df1

© 2015 — 2024
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори