Човешките мозъци стават по-големи, сочи ново проучване


В проучване, продължило почти 80 години, учени откриха забележителна тенденция: човешкият мозък нараства по размер. Това разкритие идва от проучването Framingham Heart Study (FHS) — дългосрочно, продължаващо кохортно проучване на сърдечно-съдовата система, започнало през 1948 г. Последните резултати от проучването сочат, че хората, родени през 70-те години на миналия век, имат мозъчен обем с около 6,6 % по-голям и мозъчна повърхност с близо 15 % по-голяма от тези, родени през 30-те години на миналия век.

Последиците от тези констатации са важни. Предполага се, че увеличаването на размера на мозъка допринася за повишаване на мозъчния резерв, което потенциално намалява риска от свързани с възрастта когнитивни заболявания, като деменция. Тази теория се подкрепя от постоянното нарастване на размерите на мозъчните структури, включително на бялото и сивото вещество, както и на хипокампуса — критична област за ученето и паметта.

В проучването е използван ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) за анализ на мозъците на 3 226 участници, родени между 30-те и 70-те години на ХХ век, които са били част от FHS. Магнитно-резонансните изследвания, проведени от 1999 до 2019 г., разкриват последователен растеж в няколко мозъчни структури през десетилетията. Например средният вътречерепен обем на участниците, родени през 30-те години на ХХ век, е 1 234 ml, докато при родените през 70-те години на ХХ век той е 1 321 ml.

Данните за заболеваемостта от болестта на Алцхаймер в САЩ, изглежда подкрепят изводите от проучването. Макар общият брой на страдащите да се увеличава, честотата на заболеваемостта намалява с 20 % на десетилетие от 70-те години на миналия век насам. Това намаление може да се дължи отчасти на подобреното здраве на мозъка и увеличаването на размера му, наблюдавани при последните поколения.


Източник: DeCarli C, Maillard P, Pase MP, et al. Trends in Intracranial and Cerebral Volumes of Framingham Heart Study Participants Born 1930 to 1970. JAMA Neurol. Published online March 25, 2024. doi:10.1001/jamaneurol.2024.0469

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори