Opportunity направи 12 години на Марс!


Марсоходът  Opportunity, дело на NASA, направи 12 години, откакто успешно кацна и започна изследователската си дейност на Червената планета.

Неговата мисия започна в началото на 2004. Opportunity  и другият марсоход, Spirit, бяха изпратени на Марс, за да търсят свидетелства за наличие на вода в миналото. Още от самото начало такива свидетелства бяха открити и това беше само началото на, както се оказа, вече 12 годишна мисия в суровите условия на Марс.

Успехът на мисията надмина всякакви очаквания, дори и на най-заклетите оптимисти. Първоначалните планове са били за около 90-дневна мисия. След изтичането на този срок, никой не е очаквал големия колкото количка за голф Opportunity да оцелее още дълго. Но ето, че той го стори! Другият апарат, Spirit, престана да излъчва сигнал през 2010 и година по-късно учените приеха, че вече не работи. Но Opportunity  продължава неуморно да работи и до днес, преминавайки през не едно и две препятствия – проблеми с паметта, замърсени слънчеви панели, проблеми с придвижването… Въпреки всички трудности, учените успяват да поддържат връзка с всъдехода, който продължава да им дава безценни данни за винаги пълния със загадки свят на Марс!

Досега Opportunity  е изминал почти 43 км. на повърхността на Марс. Това го прави апаратът, изминал най-дългото разстояние върху чуждоземна повърхност до момента. Дано приключенията му продължат още много години!

По-долу можете да видите по-голямата част от тези 12 години, събрани в около 8-минутно видео.

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори