Математическо уравнение показва, че глобалните конспирации са невъзможни за дълги периоди от време


Кацането на Луната е изфабрикувано. Глобалното затопляне е лъжа. Ваксините са вредни. От години има универсално лекарство срещу рак, но се пази в тайна. Повечето от нас са чували поне една от тези теории за глобална конспирация. Общото между всички тях, е, че противоречат както на здравия разум и рационалното мислене, така и  фактите. И все пак… Все пак има немалко хора, които допускат една или друга конспиративна теория. Възможно ли е някои от тях да са истина и действително за големи периоди от време целият свят бъде въвлечен в заблуда от относително малка група хора? Изследовател от Оксфордският университет си постави за цел да отговори на този въпрос, използвайки математиката. Ето какво откри…

David Grimes се занимава с изследвания на раковите заболявания. И като специалист, често е чувал една или друга конспиративна теория, свързана с това, че алчните фармацевтични компании пазят в тайна едно или друго лекарство против рак. Ето защо Grimes решава да изследва и опише математически старателно пазени тайни, истината за които е била разкрита пред обществото. Базирайки се на тях той е в състояние да определи колко хора и какъв период от време са необходими, за да излезе наяве и най-упоритата конспирация. Сред взетите предвид от него големи тайни, са например разкритията на Едуард Сноудън, за програмата за подслушване на Националната служба за сигурност на САЩ.

Изследванията му показват, че макар и възможни, глобалните конспирации е трудно да бъдат запазени в тайна за наистина дълги периоди от време. Вземайки предвид вече известните разкрития и допускайки винаги възможно най-високите нива на сигурност, David Grimes подлага на проверка четирите известни конспирации, споменати в началото на тази статия.

Митът за фалшивото кацане на Луната е от първите, които биха се провалили с гръм и трясък. Данните показват, че с оглед броя на персонала в NASA през 60-те години на 20-ти век (над 411 000 души), истината за изфабрикувано кацане на Луната би излязла наяве в рамките на 4 години. За да се задържи дълго време подобна заблуда, трябва посветените в нея да са под 650 души.

Митът за фалшивите данни за глобални климатични промени би издържал почти 30 години, ако в него са посветени само отделни учени. Но като се добавят и големите научни общности, не би издържал и 4 години.

Подобно е положението и при конспиративната теория за вредните ваксини, прикривани от здравните организации и фармацевтичните компании, както и при тази за скриването на информация за вече съществуващо лекарство против рак. И в двата случая малко над 3 години ще е живота и на най-умело поддържаната конспирация.

Разбира се, изследване и данни като това няма да упражнят никакво влияние върху истинските последователи на конспиративните теории. Но за всички останали, предпочитащи рационалното, основано на фактите мислене, е успокояващо да видят, че в света, в който живеем има все по-малко условия за успешни конспирации.

Източник: http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371%2Fjournal.pone.0147905

Снимка: Mike Jacobsen

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори