Гледайте на живо опита на Perseverance за кацане на Марс


ОБНОВЛЕНИЕ 3: Вече има и първи снимки от една от камерите на марсохода.

ОБНОВЛЕНИЕ 2: Perseverance успя! Най-големият робот, изпращан към Марс, стъпи на повърхността на Червената планета, след изпълнени с напрежение минути на стремглаво спускане в рядката атмосфера. А сега започва истинската работа – търсенето на доказателства за съществуването на минал живот на Марс! Съвсем скоро марсоходът ще започне да предава данните от работата си към Земята и без съмнение, немалка част от тях ще бъде достъпна и за широката общественост. А учените с вълнение ще анализират получената информация, с надеждата, че в тях ще се крие първото необоримо доказателство, че живота не е нещо уникално само за Земята, а е възможен и на далечни, чужди светове…

ОБНОВЛЕНИЕ 1: Остават около 10 минути преди да започне навлизането на марсохода в атмосферата на планетата. Напрегнато време за всички, ангажирани пряко с мисията и за онези, които следят развитието ѝ.

Днес, 18.02.2021 г., в 22:55 ч. наше време много учени и всички, поне малко интересуващи се от космическите изследвания и Марс, с вълнение ще наблюдават спускането на марсохода Perseverance (в превод от англ. – постоянство, упорство) – една от най-амбициозните мисии до Червената планета досега.

След всички тези години изследвания на Марс, за първи път основната цел на мисията ще бъде търсенето на доказателства за живот!

Perseverance ще направи опит за кацане в делтата на отдавна пресъхнали реки. Учените считат, че подобно място е особено подходящо за откриване на органични молекули, в случай, че на Марс е имало живот.

Марсоходът е най-голямата наземна машина, изпращана на Марс досега, по-голяма и от досегашния рекордьор Curiosity, изследващ повърхността от 2012 г. насам. Той ще събере скални проби, част от които ще бъдат изследвани на място, а друга част евентуално ще бъдат върнати обратно на Земята след години.

Допълнително от наземната му работа, Perseverance носи на борда си и подобен на хеликоптер летателен апарат. Той ще направи първи опит за полет в рядката марсианска атмосфера.

Но преди всичко това да се случи…, марсоходът трябва да оцелее по време на екстремното си спускане към повърхността. Той ще навлезе в атмосферата с над 20 000 км/ч., който трябва да намалеят до 3 км/ч., преди апарата да докосне повърхността. Това, меко казано, е трудна операция. Всъщност, около 50% от опитите за кацане на Марс досега са завършвали неуспешно.

От NASA са подготвили живо излъчване, което ще позволи на всички заинтересувани да следят със затаен дъх дали еднотонният робот ще се справи с трудната задача, за да започне дори по-трудната – търсенето на свидетелства за живот!

Живото излъчване можете да гледате от YouTube канала на NASA тук:

 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори