Гледайте на живо пристигането на Juno в орбита около Юпитер


Обновление, 5 юни 2016: Juno успя! Най-далече достигналия, захранван със слънчева енергия, космически апарат на NASA, успешно се установи в орбита около Юпитер! Продължилото 5 години пътуване, се увенча с успех, след като предварително планираното запалване на основните двигатели на Juno мина безаварийно и само с 1 секунда разлика спрямо изчисленията. 

Затаилите дъх на земята учени, отговорни за мисията, трябваше да чакат 48 минути, преди да разберат със сигурност дали всичко е минало добре – толкова време е необходимо на светлината, за да стигне от гигантската планета до Земята.

Сега вече започва истинската работа на Juno. В следващите около 2 години той ще изучава Юпитер отблизо и ще позволи на учените да надникнат под булото от облаци, и да научат повече за вътрешното устройство на газовия гигант. В краят на мисията си, Juno за един последен път ще се гмурне в облаците на Юпитер. Така мисията му ще приключи, без да има шанс останките му да замърсят някоя от луните на Юпитер, за които има основания да си счита, че са потенциално обитаеми.

В какви вълнуващи времена живеем!

В ранната утрин на 5 юли започва може би най-голямата космическа мисия на 2016. След 5-годишно пътуване космическият апарат Juno ще достигне в орбита около Юпитер!

С приближаването си към най-голямата планета в Слънчевата система, Juno с нарастваща сила ще изпитва въздействието на мощното ѝ гравитационно привличане. Така скоростта на космическия апарат ще надхвърли 266 000 км/ч, което ще го превърне в един от най-бързо движещите се обекти, създавани от човека.

За да остане в орбита около Юпитер, Juno ще трябва да намали скоростта си драстично – до около 1950 км/ч. В противен случай той просто ще профучи около газовия гигант и ще продължи към дълбокия космос, без шанс за връщане. Точно това е и най-критичната част от мисията.

В ролята на спирачка ще влязат основните двигатели на Juno, които ще бъдат запалени в 4:18 сутринта на 5 юли. Ако всичко мине успешно, апаратът ще остане година и половина около Юпитер и ще ни даде по-добър изглед от когато и да било, а получените данни за гигантската планета и нейните спътници вероятно ще занимават учените десетилетия наред.

Можете да гледате на живо подготовката за влизане и самото влизане в орбита около Юпитер на следния канал в YouTube:

Живото излъчване започва около 3:30 сутринта на 5 юли.

Засега остава само да чакаме и да се надяваме, че струващата 1.18 милиарда долара мисия ще бъде поредния успех!


Снимка: NASA

© 2015 — 2024
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори