Google разработи първата компютърна програма, способна да се самообучава


Учени от Google разработиха първата компютърна програма, която може самостоятелно да научава разнообразен набор от дейност – важна стъпка към създаването на истински изкуствен интелект (ИИ).

Програмата, наречена Агент, сама се е научила да играe на 49 компютърни игри и е развила свои собствени стратегии за победа. Използваният метод в бъдеще може да бъде прилаган при програми в много различни области – автономни автомобили, лични асистенти на телефоните или извършване на проучвания в различни области на науката.

Агент е много по-различна разработка от други системи с елементи на ИИ, като Deep Blue, победила Гари Каспаров на шах още през 1997 или по-скорошната Watson на IBM, която вече е внедрена в различни области. И двете гореспоменати системи, са предварително програмирани с правилата на играта и специфични стратегии за воденето ѝ и благодарение на суровата си изчислителна мощ, те успяват да се наложат над хората.

Агент обаче се държи по друг начин. Програмата не знае правилата на играта и отначало тя просто пробва да види какво ще стане, ако направи това или онова. Така постепенно си изяснява каква е целта на играта и развива стратегии за спечелването ѝ. Съвсем като малко дете, което тепърва се учи. По-долу има демонстрация на това, как Агент се учи да играе на една от класическите игри на Atari – Break-Out.

https://www.youtube.com/watch?v=cjpEIotvwFY

Програмата използва метод, наречен „дълбоко обучение“, за да превърне простата визуална информация в смислени концепции, по подобие на човешкия мозък. Агент се учи като изхожда от концепцията, че да се печелят точки е нещо хубаво, а да се губят – лошо.

Методът е доста ефективен. Проведени тестове са показали, че с този начин на самообучение, програмата се е справила на 75% или повече от нивото на професионален играч в повече от половината игри. Игрите са варирали от прости, като показаната горе, до триизмерни гонки с автомобили.

Източник: http://www.theguardian.com/technology/2015/feb/25/google-develops-computer-program-capable-of-learning-tasks-independently

Снимка: PixaBay

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори