Google пусна свободно софтуер за изкуствен интелект


Не е тайна, че компанията Google е един от лидерите в създаването и използването на системи с изкуствен интелект (ИИ). Почти всеки път, използвайки някой от ключовите продукти на Google, вие използвате определен ресурс, свързан с ИИ – превеждайки текст, подреждайки снимки, борейки се със спама в пощата… А преди часове компанията направи крачка, с която се надява да ускори развитието, използването и разпространението на ИИ – пусна части от кода му под свободен лиценз.

Пуснатия софтуер се нарича TensorFlow и е основата, върху която работят услугите на Google, когато се нуждаят от помощта на ИИ.

Софтуерът пропуска големи структури от данни през неврална мрежа. Този процес е част от т. нар. дълбоко обучение, при което машините анализират големи обеми от разнообразна информация, правят взаимовръзки между отделни данни и получавайки нови знания, повишават ефикасността си в дадената област.

По думите на инженерите на компанията, новата технология може да се използва както на единичен телефон, така и  на голям брой компютри едновременно. Понастоящем за свободен достъп е пусната именно единичната версия, но от Google  обещават, че ще предоставят достъп и до версията за работа на множество машини.

От изследвания на протеини, до анализ космически обекти, отдалечени на милиони светлинни години – приложенията на тази технология са почти безгранични.

TensorFlow е достъпен при условията на лиценза  Apache 2. Допълнителна информация за можете да получите от официалната страница: http://www.tensorflow.org/

© 2015 — 2024
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори