Амбициозният план на CERN за изграждане на 91-километров ускорител на частици


Представете си машина, три пъти по-голяма от Големия адронен колайдер (LHC) — най-мощният ускорител на частици в света. Гигант, простиращ се на 91 километра под земята. Това не е научна фантастика, а съвсем реално предложение на Европейската организация за ядрени изследвания (CERN) за изграждане на Бъдещия кръгов колайдер (FCC) на зашеметяващата цена от 17 млрд. долара.

Чрез този чудовищен по размери уред физиците се надяват да открият все още непознати частици и сили; да научат повече за материята и антиматерията и защо първата преобладава във Вселената; да разгадаят естеството на тъмната материя и тъмната енергия, които съставляват 95 % от Вселената, но природата им остава забулена в мистерия.

Но бъдещето на FCC все още не е сигурно. Предложението за изграждането му е част от текущо проучване за осъществимост, като окончателният доклад трябва да бъде изготвен през следващата година. Дори и да бъде одобрена, технологията на ускорителя все още е в процес на разработване и може да е необходимо финансиране извън страните членки на CERN.

Окончателното решение по проекта ще зависи от среща, насрочена за 2028 г. Ако бъде одобрен, първият етап – сблъсък на електрони и позитрони – може да започне да функционира през 2045 г. По-мощните сблъсъци между протони ще започнат не по-рано от 2070 г.

FCC е смела визия, свидетелство за ненаситното любопитство на човечеството към Вселената. Потенциалните ползи от разкриването на едни от най-дълбоките тайни на Вселената правят това научно начинание значимо.


Източник и снимка: CERN

© 2015 — 2024
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори