exiii handiii – създадена от 3D принтер, бионична ръка, управлявана… чрез смартфона в джоба ви!


3D принтерите с ускоряващо се темпо променят света около нас. С тяхна помощ се създават от микроскопични машинни детайли, през човешки органи, до сгради. Когато тази технология се използва в комбинация с други бурно развиващи се технологии, като телефони, таблети, мини-компютри, могат да се извършват задачи със сложност, невъзможна само допреди 10 години и на частица от тогавашната им цена.

Запознайте се с бионичната ръка handiii, създадена от японската компания exiii. Тя има функционалност много по-голяма от тази на обикновена протеза от преди няколко години, при това на много по-ниска цена.

wearing_image

handii1

Отделните части на handiii са създадени именно чрез 3D принтер. Всъщност, схемите за ръката са свободно достъпни и всеки би могъл да ги разгледа и ако има 3D принтер и нужните умения – сам да си направи бионична ръка! Дизайнът на ръката, по който е работено няколко години, е максимално опростен. Така например, всеки пръст, въпреки трите си сгъвки, се управлява с помощта на само един миниатюрен електромотор – решение, което опростява създаването, а оттам и цената на ръката.

handii2

За разлика от други по-сложни и скъпи и бионични протези, handiii използва много хитроумен подход по отношение на обработката на информацията и контролирането на изкуствената ръка. Вместо ръката да съдържа хардуер, който да се грижи за гореописаните задачи, тя ги обработва чрез… обикновен смартфон! Чрез помощта на сензор, ръката изпраща сигнали към смартфона, който ги обработва и ги връща обратно към нея, казвайки ѝ какви движения трябва да извърши.Заради начинът си на създаване, възможностите за промяна на handiii са големи. Тя може да бъде създадена в различни цветове, в зависимост от индивидуалните предпочитания. Отделните и пръсти пък са заменяеми, което означава, че в различни ситуации, човек може бързо да си сложи нов комплекти пръсти, пригодени точно за тази цел.handii3

Цената на тази бионична ръка попада в диапазона до $300 – наистина ниска цена за продукт, който реално може да подобри живота на огромен брой хора, загубили ръка.

Източник: http://3dprint.com/52935/exiii-handiii-prosthetic-hand/, http://exiii.jp/handiii-eng.html

Снимки: exii

 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори