Финландия казва сбогом на отделните учебни предмети в училище


Финландия традиционно е страната с една от най-високо оценяваните образователни системи. Неслучайно, някои от специалистите я определят като утопия. В провежданите международни оценки по четене, смятане и наука, страната също е на челните места. Въпреки водещата си позиция, страната не смята да лежи на стари лаври. Вместо това, тя е на път да въведе една от най-радикалните промени в образованието изобщо.

Намерението е, учебния процес да бъде трансформиран така, че от него да отпадне изучаването на науката, обособено по отделни предмети. Вместо тях, ще бъде въведено обучение по явление. За 16-годишните ученици в Хелзинки, вече отпада разделението по предмети като Английска литература или Физика.

Вместо това, те ще учат отделни явления – като например Европейския съюз, което явление обхваща изучаването на езици, история, политика и география. Идеята е да се елиминира стария като света въпрос, който измъчва всеки ученик: „Какъв е смисълът да уча това?“. Така всеки изучаван предмет е тясно свързан с причината да бъде изучаван.

Според думите на един от специалистите, участващи в разработката на програмата: „… с разпространението на технологиите, светът се е променил и много от старите начини на обучение нямат практическо приложение. Младежите използват доста сложни компютри.“

Cheap Oil Changes

Много от по-старите учители, чиято кариера е преминала в преподаване по стария начин, са склонни да оказват съпротива при приемането на промяната. Новата система изисква между отделните учители да има много по-голяма степен на сътрудничество. Учители от съвсем различни области ще трябва заедно да изготвят учебната си програма. Учителите, които се ангажират с ранното въвеждане на новата система на обучение, ще получат и допълнителен бонус към заплатите си, обяснява Marjo Kyllonen, ръководител на проекта за промяна в образованието. По думите му, досегашния начин на обучение е бил полезен за условията на по-ранните години на 20-ти век, но през 21-ви нуждите са различни и това трябва да се отрази и в образованието.

Плановете са тази промяна да влезе в сила в цялата страна до 2020.

Предстои да видим дали и други страни ще поемат щафетата от Финландия и ще трансформират образованите си към реалностите на 21-ви век.

Източник: http://qz.com/367487/goodbye-math-and-history-finland-wants-to-abandon-teaching-subjects-at-school/

Снимка: AP Photo/Morry Gash

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори