Електронните цигари продължават убиват хора в САЩ с нарастващ темп


Центърът за контрол и превенция на заболяванията (CDC) в САЩ обяви за поредните жертви на електронните цигари, с които общия брой достигна до 26 души. Сред тях най-младата жертва е 17-годишно момиче от Ню Йорк.

През последните месеци случаите на тежки състояния, пряко свързани с употребата на е-цигари, придобиха близък до епидемиологичен характер. Според официалните данни в 49 щата вече има почти 1300 случая на белодробни заболявания, като изключение прави само Аляска. Сред най-често наблюдаваните остри реакции са задушаване, кашлица, болки в кръста, а в някои случаи – гадене, повръщане, треска и загуба на тегло.

Официалното разследване засега не е установило точната причина за тези случаи, но общото схващане е, че става дума за излагане на химически вещества. Все още обаче не е ясно кое или кои вещества са пряко отговорни. Един от подозираните виновници е съединението тетрахидроканабинол (ТНС) – активна съставка в марихуаната – тъй като в много от случаите (но не във всички!) пострадалите са пушили е-цигари, съдържащи въпросното вещество.

Всички тези злощастни случаи могат да бъдат избегнати, като просто не се употребяват е-цигари. Обикновените цигари също не са решение – за тях вече е известно точно колко мутации в ДНК предизвикват


Източник: CDC

© 2015 — 2024
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори