Бавновървящите имат по-стари мозъци и тела още на 45


Резултатите от продължително изследване показват, че признаците на по-бързо остаряване могат да бъдат открити лесно чрез прост тест на походката още на 45-годишна възраст.

Изследването е извършено учени от отдела по психология и невронаука към университета Дюк, САЩ. В рамките му са обхванати 904 души, родени през 1972-73 г. Те са наблюдавани в продължение на десетилетия, до април 2019 г. Периодично всеки един участник е минавал поредица от различни тестове – умствени и физически – целящи да установят неговото състояние.

Един от най-удивителните резултати, е че участниците, които на 45-годишна възраст са имали по-бавна походка, в сравнение с останалите, са показвали всички признаци на „ускорено стареене“, оценявани по специално разработена 19-степенна скала.

Учените от по-рано знаят, че 70 и 80-годишните хора, които ходят бавно, обикновено умират по-рано от тези, които на същата възраст вървят по-бързо. Подробни ЯМР изследвания са показали, че мозъците на такива хора също изглеждат по-стари от обикновено – имат по-малък обем, по-малка площ на мозъчната кора и по-често страдат от специфично заболяване на фините кръвоносни съдове в мозъка. Удивителното в случая, е, че тези признаци могат да бъдат засечени десетилетия по-рано, когато хората все още са в разцвета на силите си.

Резултатите от подобно изследване са важни, защото те могат да дадат още един инструмент, с който лекарите не само отрано могат да получат по-добра представа за точното умствено и физическо състояние на пациента в даден момент, но и как то ще се отрази за десетилетия напред. Това от своя страна може да доведе вземането на ранни и навременни мерки, за намаляване на рисковете за организма.


Източник: JAMA Network Open

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори