Ново откритие обещава лечение на една от най-острите форми на левкемията


Учени от Училището по медицина към Станфорд почти случайно откриха нов начин за борба с една от най-агресивните форми на левкемията.

Б-клетъчната остра лимфобластна левкемия е една от най-агресивните форми на този рак на белите кръвни телца. Въпреки че през последното десетилетие, благодарение на появата на терапиите със стволови клетки, честотата на оцеляване се е увеличила с 85%, то все още прогнозите за хората с такъв вид рак са много лоши. Но сега, благодарение на случайно наблюдение, учените считат, че най-сетне са намерили начин да преборят рака, използвайки собствените му клетки.

Откритието започнало с това, че учените забелязали, че някои от раковите клетки понякога се трансформират във възрастни макрофаги. Макрофагите са вид имунни клетки, консумиращи клетъчните отпадъци, патогените, раковите клетки, а също и активиращи други видове имунни клетки при нужда.

Б-клетките на рака по същество са т. нар. прогениторни клетки, които обаче са принудени да останат в незряло състояние. Прогениторните клетки са подобни на стволовите по това, че от тях могат да се получават други видове клетки. За разлика от стволовите обаче, прогениторните клетки трябва да бъдат стимулирани, за да могат да се самообновяват и освен това могат да се делят ограничен брой пъти. Това, което учените са осъзнали, че с помощта на определени стимули – протеини, блокиращи едни и активиращи други ДНК последователности – те могат да принудят незрелите прогениторни клетки на левкемията да пораснат и да се превърнат в оръжие срещу рака. Още по-важно е, че веднъж превърната в полезна, клетката започва незабавно да поглъща останалите ракови клетки около себе си и изпраща сигнали на организма за помощ от страна на други имунни клетки. Тъй като макрофагите произхождат от раковите клетки, те носят в себе си химическите сигнали, с помощта на които могат да ги идентифицират и да насочат останалите имунни клетки на организма.

Това е наистина голяма крачка в борбата с една от най-смъртоносните форми на рак. Текущите усилия на учените са насочени създаването на лекарство, което може да предизвика същата реакция и да стане основа за ново много по-ефикасно третиране и дори лечение на болестта.

Източник: http://med.stanford.edu/news/all-news/2015/03/scientists-discover-how-to-change-human-leukemia-cells.html

Снимка: Wikipedia

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори